Snuffelstage bij B&O van de Gemeente Raalte

Snuffelstage bij B&O van de Gemeente Raalte

In de zomer zie ik ze overal, de mannen en vrouwen van de Gemeente. Als ik op een doordeweekse dag de werf binnenstap met mijn vraag of ik een keer mee mag lopen met de mensen van de groenploeg, word ik met open armen ontvangen. “Maar is het niet beter om dit in de zomer te doen? Er is dan toch veel meer werk?” vraag ik. ”Morgen acht uur beginnen?” krijg ik als reactie. “Het groen is trouwens niet het enige dat we doen hoor,” zegt John de Kruijff, afdelingshoofd Beheer & Onderhoud van de Gemeente Raalte. “Bedenk maar eens: alles in de gemeenschappelijke ruimte, valt onder ons beheer. En dat is best veel!” Blijkbaar heb ik nog geen idee van wat er door het jaar heen allemaal gebeurt. 

Om half 8 in de ochtend ben ik als nieuwbakken Roalter Wind Snuffelstagiair onderweg naar mijn allereerste stage-adres. Tien minuten later stap ik de werf van de afdeling Beheer & Onderhoud van de Gemeente Raalte binnen. Dertig mannen drinken gezamenlijk een bak koffie. Gelijk voelt de sfeer goed. Her en der een grapje of een goed gesprek. 

Gastvrij als ze zijn wordt er gelijk een kop koffie voor me ingeschonken en een plek aan een van de tafels aangeboden. “De pers, oh god, nu moeten we uitkijken wat we zeggen,” zegt de een. Een ander lacht breeduit: “De werkdruk ligt hier hoog, moet vetgedrukt boven het stuk.” Dat soort uitspraken doen natuurlijk het tegenovergestelde vermoeden, maar later blijkt dat niets minder waar is. Iets voor acht uur begin ik, gewapend met handschoenen en fluorescerend hes, aan mijn meeloopdag.

Wallie’ ziet alles

Samen met Wallie, die eigenlijk gewoon Siebren heet, maak ik zijn vaste ronde langs de afvalbakken. De 62-jarige volop kletsende Fries is al 26 jaar werkzaam bij de Gemeente Raalte. Al vijf jaar is hij samen met een vaste collega verantwoordelijk voor het legen van de afvalbakken. “We zijn de ogen van de gemeente. Het legen van de afvalbakken is een van mijn hoofdtaken, maar daarnaast kijk ik goed wat ik op straat zie.” Al snel geeft Siebren via het ‘bakkie’ door dat een lichtmast is aangereden. Met een kort “Over en sluiten!” wordt het gesprek met de binnendienst beëindigd en wordt er actie ondernomen. Aan het einde van de ronde storten we voldaan ons vuilniswagentje leeg bij de Reko. “Ik loop wel een beetje achter vandaag, er is nog een hoop te doen. Maar eerst koffie!” besluit Siebren. 

Met de vlam in de pijp

Na de koffie op de werf stap ik met André Alferink in de vrachtwagen. We zijn onderweg naar twee mannen die samen in het buitengebied een aantal bomen hebben gesnoeid. “Het hele jaar door ondersteun ik mijn collega’s met de aan- en afvoer van materiaal met mijn vrachtwagen.” Naast deze hoofdtaak is er in deze tijd van het jaar ook nog de gladheidsbestrijding. In afwisselende periodes van vier weken kun je zomaar ’s nachts opgetrommeld worden. “Vorige week werd ik ’s nachts zes keer uit mijn bed gebeld om te gaan strooien.” Langzaam aan begin ik steeds meer te zien wat er allemaal onder de hoede van B&O valt. 

Ook André werkt al jaren voor de Gemeente. “Het is afwisselend werk, geen dag is hetzelfde. ”Nadat we het snoeiafval hebben gestort, rijden we door naar de sportvelden van Heeten. Daar zijn Harry en Amber druk met de hoogwerker in de weer. Deze laatste is nieuw in de B&O-ploeg, maar Harry gaat al een tijdje mee. “In onze gemeente staan 46.000 bomen die we beheren. Snoeien is enorm belangrijk. Van begin af moet je een boom snoeien. Als je alles zomaar laat groeien, dan komt de veiligheid van de burgers in het geding,” geeft Harry aan. In de toekomst zullen er nieuwe jonge lanen worden aangeplant. “Voor onze toekomstige generatie. De huidige bomen zijn een keer aan het einde van hun leven en dan moet er wel wat anders staan natuurlijk!”

Potje zwikken

We keren terug naar de werf voor de lunch. Bij binnenkomst proberen twee heren elkaar af te troeven op het biljartlaken tijdens een potje poolen. Aan een andere tafel wordt het ‘zwikken’ tot ware kunst verheven. 

Aan de tafel gooien ‘Wallie’, ‘Borgkamp’, ‘Gekko’, ‘Spieker Jozef’ en Bennie onder het toeziend van ‘Pastoor Alferink’ met razend tempo de kaarten op tafel. 

Ik neem plaats aan een andere tafel en begin aan mijn zelfgesmeerde boterhammen en een kop Cup-a-Soup. Arie Wassink, Senior Beheerder Groen, schuift aan. Samen met hem zal ik na de lunch een rondje maken langs een tweetal groenploegen. “In 2016 zijn deze mensen, toen werkzaam bij Sallcon of Wezo, onderdeel van B&O geworden in het kader van de participatiewet. Zodoende dragen ze nu ook dezelfde kleding als wij en horen ze er helemaal bij,” zegt Arie. Je ziet dat hij trots op ze is. 

Meer waardering

We stappen in de auto. “Voor 2016 hadden de groenploegen een beperkt takenpakket en was dit heel zwart wit. Dit wel, dat niet. Sinds 2016 is dit pakket enorm uitgebreid en zorgt een groenploeg er samen voor dat de wijk er spic en span uitziet.”

In de wijk Hartkamp treffen we voorman René. Een boom van een kerel. Type ruwe bolster blanke pit. Even verderop zijn de mannen van deze ploeg aan het werk. “Tuurlijk, ze hebben allemaal een beperking, maar ze doen het werk enorm graag,” zegt René. Samen met Arie bespreekt René even kort de aanpak voor een ingekomen verzoek van een wijkbewoner.

De ploeg heeft net struiken ingeplant. “Ook dit behoort nu tot de taken van de ploeg. Het is ècht niet alleen maar schoffelen en snoeien. Het is bijna hovenierswerk geworden,” zegt Arie. René vult aan: “In veel wijken zijn we bezig met het opnieuw aanplanten van groenstroken. Daarbij maken we ook gebruik van nieuwe plantensoorten.” Vaak gebeurt dit in overleg met wijkbewoners middels een informatieavond. Maar ook de groenploegen doen voorstellen voor bepaalde plantensoorten. 

Dat er in de afgelopen jaren veel veranderd is, bevestigt Geert Eektimmerman, een oude B&O-rot! “Ik werk hier nu 40 jaar met plezier. Toen ik net begon werd er vaak raar naar ons gekeken. Nu wordt ons werk meer gewaardeerd en hebben we goed contact met de wijkbewoners. Dat we meer verantwoordelijkheid krijgen vinden we erg leuk. Ik woon zelf in deze wijk en ben er trots op als deze er weer mooi uitziet.”

Vrij en verantwoordelijk

Vrijheid. De ruim veertig medewerkers van de buitendienst van B&O waarderen de vrijheid die ze hebben. Niet voor niets werken de meesten er dan ook al heel wat jaren en is er weinig verloop binnen de ploeg. Bovendien voelen ze zich allemaal enorm verantwoordelijk voor hetgeen ze doen. Ze doen het voor de burger en voelen een grote zorgplicht, stuk voor stuk!

Na een dag vol indrukken stap ik weer op mijn fiets. Als ik om me heen kijk valt het pas op. Wat valt er eigenlijk niet onder het beheer van de Gemeente?! Ik denk aan ‘Wallie’ die morgen zijn ronde weer gaat maken. Aan André, die misschien vannacht wel zijn bed uit gebeld wordt om er voor te zorgen dat we allemaal weer veilig de weg op kunnen. En aan al die anderen, die er samen voor zorgen dat Raalte fijn is om te wonen. Want dat is het! 

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: