Booijink Veevoeders

Boegbeeld van de Raalter skyline

Een metropool kan simpelweg niet zonder een aantal duidelijk herkenbare silhouetten van hoge gebouwen uit de stad. Zo heeft Parijs haar Eiffeltoren, Londen de Big Ben en pronkt sinds jaar en dag, naast de Kruisverheffing en de watertoren, de fabriek van Booijink Veevoeders aan de Raalter skyline. De buitenkant, die kennen we allemaal. Maar wie weet wat er aan de binnenkant van dit imposante gebouw gebeurt? De hoogste tijd om ons eens te mengen in de wereld van de veevoeders.

Nationaal topniveau
We schuiven aan de bij de inmiddels vierde generatie Booijinks, de 45-jarige eigenaar Giel Booijink. Na het inschenken van een kop koffie vertelt hij vol trots over zijn bedrijf. Zoals de naam veevoeders al aangeeft is Booijink gespecialiseerd in het mengen van voer voor verschillende soorten dieren. Niet alleen voor runderen en varkens, maar ook voor kippen, paarden, schapen, geiten en zelfs struisvogels maken ze de perfecte voerbrok. De verschillende grondstoffen daarvoor worden per vrachtwagen aangeleverd bij de fabriek, om vervolgens gemengd en tot brok geperst te worden. In het jaar 2000 fuseerden de locaties Raalte en Luttenberg, waarna in 2005 Giel het stokje van zijn vader overnam. Beide locaties hebben hun eigen specialiteit. Luttenberg is vooral gericht op het voer voor runderen, terwijl Raalte zich bezighoudt met varkensvoeders.

Booijink is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met 46 werknemers. Een groot gedeelte werkt daarvan op de locaties. Daarnaast is er een buitendienst die bij de verschillende boeren op het bedrijf komt. Dit team stelt in overleg met de boeren een mengvoeder op maat samen dat geheel past bij de veestapel. Een aantal van deze buitendienstmedewerkers vervult de functie van nutritionist, ofwel voedingsdeskundige. “Voor het vinden van de juiste voersamenstelling voor de boer is gedegen kennis van veevoeding nodig. Elke veestapel en elke boer is immers anders. Daarin leveren we ècht maatwerk.” Dat ze werken op topniveau blijkt uit het feit dat de veestapel van vier van de top 10 rundveeboeren uit Nederland uit de fabriek van Booijink wordt gevoerd. 

Kruip door, sluip door
“Deze toren is vooral bedoeld voor opslag van de verschillende grondstoffen,” zegt Giel, al wijzend naar de toren die grenst aan de Molenhof. Onze tour begint beneden onderaan de eerste toren. Er is net een vrachtwagen een lading tarwebloem aan het lossen. “Kijk, deze bloem is niet goed genoeg om brood mee te bakken, maar uitstekend geschikt voor veevoer.” De grondstoffen worden regionaal ingekocht maar komen ook uit Duitsland, Frankrijk of zelfs van overzee. “We krijgen bijvoorbeeld vismeel uit Peru, sojabonen uit Brazilië en palmpitten uit Indonesië.” Daarbij zijn de omstandigheden van de overzeese boeren een belangrijk aspect voor Giel. “We hebben allerlei certificaten die garanderen dat onze grondstoffen eerlijk worden verbouwd en dat de boeren onder goede omstandigheden leven.”

Het is kruip-door-sluip-door in de fabriek. We gaan verschillende trappetjes op naar boven, kruipen langs buizen en grote machines. Aan het tempo waarmee Giel de toren beklimt, kun je goed zien dat hij hier al vele voetstappen gezet heeft. Regelmatig vraagt hij ons om goed op ons hoofd te letten. Opvallend zijn de vele houten vloeren en houten trappen in de fabriek. “Ze hebben bij de bouw bewust veel gebruik gemaakt van hout vanwege het hoge geluidsabsorberende vermogen.” Naast de hoeveelheid geluid houden ze bij Booijink ook zoveel mogelijk rekening met de omgeving als het gaat om bijvoorbeeld geur. “We hebben onlangs een flink aantal extra filters geplaatst die zorgen voor een schonere lucht naar buiten toe.”
We komen bij een van de eerste schakels in het proces, de zogeheten hamermolen; het nieuwe paradepaardje van Booijink. Deze machine zorgt ervoor dat de aangeleverde grondstoffen fijngemalen worden. Giel straalt als hij er langs loopt. “Deze machine draait op een 400 kilowatt motor. Als hij ’s morgens aangaat, dan knippert alle verlichting in Raalte heel even,” zegt hij gekscherend met een trotse knipoog. “Nee hoor, deze machine is frequentie gestuurd!”

Een aantal trapjes verder komen we aan in ‘de keuken’ van het bedrijf. Een van de weinige onderdelen waar specifiek mensenhanden het werk doen. “Het grootste gedeelte is volledig computergestuurd. Alleen vanuit hier worden de verschillende toevoegingen (mineralen) aan het voer nauwkeurig met de hand afgewogen en vervolgens toegevoegd aan het betreffende mengsel dat door de nutritionisten is samengesteld.” Door een stelsel van kettingen en elevatoren dat kris-kras door de fabriek loopt komt het mengsel in weer een andere machine terecht. Daar wordt het mengsel onder een temperatuur van 80 graden tot brokken geperst, waarna een andere machine deze weer afkoelt. “Ze zijn hartstikke lekker, proef maar!” Ik heb weleens lekkerder gegeten, maar vies is het absoluut niet.

Van Raalte naar de andere kant van de wereld
We maken een oversteek naar de andere fabriekstoren, die aan de kant van de Schoolstraat. Vanuit de andere toren, worden de brokken via weer een andere ketting naar deze toren getransporteerd. Daarna kunnen ze van bovenaf in een vrachtwagen gestort worden. Een vrachtwagen heeft een grote tank die uit een tiental compartimenten bestaat. Elk van deze compartimenten kan een ander soort mengvoeder bevatten. Een verrijdbare weger rijdt als het ware boven de vrachtwagen langs die onderin de laadstraat staat te wachten en stort de benodigde voeders in de verschillende compartimenten van de tank. Ook deze machine is compleet computer gestuurd. “Deze gehele lijn is onlangs vernieuwd en weer klaar voor de toekomst!” Er wordt geleverd aan verschillende klanten door heel Nederland, maar ook in Jamaica, Sudan en Belize. 

Het is een interessant contrast: een bedrijf in de kern van een dorp in Salland dat op grote schaal internationaal opereert. “Echt heel veel uitbreiden kunnen we niet meer. Wel kunnen we in de toekomst kiezen voor efficiëntere machines en op die manier onze productie vergroten.” De huidige ontwikkelingen rondom het stikstofbeleid en de intensieve veehouderij hebben invloed op de bedrijvigheid van Booijink. “De hoeveelheid mengvoederbedrijven is in de afgelopen jaren geslonken door het samengaan van verschillende bedrijven. Het is belangrijk dat wij onze agrarische bedrijven open blijven stellen en blijven uitdragen wat we doen.” Inmiddels zijn we weer beneden. Onze kleding is her en der wat wit gekleurd van de verschillende grondstoffen. Maar ook daaraan is gedacht! Giel ontdoet ons met perslucht vakkundig van het stof dat we onderweg hebben opgepikt, zodat we weer keurig netjes de deur uit gaan. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *